Centrifugaalpomp

De eerste echte centrifugaalpomp werd ontwikkeld aan het einde van de 16e eeuw toen Denis Papin er één bouwde met rechte schoepen. Tegenwoordig is de centrifugaalpomp een van de meest gebruikte pompen. Hij is vooral geschikt voor het transport van vloeistoffen zonder druk toe te voegen. Een aantal typen is zelf-aanzuigend. 

Centrifugaalpompen bestaan uit een waaier die ronddraait in het pomphuis. Enkele typen zijn uitgerust met "teruggetrokken" waaiers en worden gebruikt bij stromen waar (veel) verontreinging in zit, half-open waaiers voor licht-verontreinigde stromen en gesloten waaiers in schone tot zeer licht verontreinigde stromen.Al deze varianten zijn leverbaar. Centrifugaalpompen zijn over het algemeen compact en relatief makkelijk te onderhouden. 

Wij leveren ook meertraps centrifugaalpompen. Deze zijn een afgeleide van de centrifugaalpomp met enkele waaier. Deze meertraps versie is dan ook niets meer dan een centrifugaalpomp met meerdere gesloten waaiers boven of achter elkaar. De meertraps centrifugaal pomp wordt gebruikt om grotere hoogten te overbruggen of een hogere druk te leveren.