logo payoff
Projecten

Looop x Smicon: van reststroom naar waardevol product

looop x smixon collab

Bij Looop in Venlo draait alles om circulariteit. Het bedrijf, dat al bijna vele jaren actief is in de agri- en foodsector, heeft zich de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot een innovatieve speler in het opwaarderen van organische bijproducten. Frank Lavrijsen, mede-eigenaar en verantwoordelijk voor techniek en technische innovatie, vertelt hoe Looop werkt aan een toekomst zonder afval – en hoe Smicon helpt om die ambitie waar te maken.

De missie van Looop is duidelijk en ambitieus: bijdragen aan een wereld zonder afval. Wat ooit begon als een handelsorganisatie voor reststromen, is uitgegroeid tot een bedrijf dat deze stromen zelf verwerkt en verwaard. Daarbij richt Looop zich vooral op organische bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. Denk aan aardappelresten, zuivelbijproducten, bierbostel en andere waardevolle reststromen. Door deze opnieuw in te zetten in bijvoorbeeld veevoer, pet food en insectenteelt, levert Looop een tastbare bijdrage aan een circulaire economie. “Op dit moment herwinnen we jaarlijks 1.500.000 ton hernieuwbare grondstoffen.”

 

De kracht van aardappelstoomschillen

Een goed voorbeeld van hoe Looop waarde creëert uit reststromen, zijn aardappelstoomschillen. Deze ontstaan bij het stomen en borstelen van aardappelen in de productie van friet, puree of andere aardappelproducten.

Door deze stoomschillen te vermoezen tot een homogeen, vloeibaar voedermiddel, maakt Looop ze geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zo vormen ze een basiscomponent in brijvoeder voor varkens, dankzij hun smakelijkheid, hoge viscositeit en goede verteerbaarheid. Maar ook in de insectenteelt zijn de stoomschillen geliefd vanwege hun voedingswaarde. Zo weet Looop één stroom op meerdere manieren opnieuw in te zetten.

“De schillen zijn voedzaam, smakelijk en zeer geschikt om in te zetten in circulaire voederstrategieën,” legt Frank uit. “We werken samen met meerdere aardappelverwerkers in de Benelux om deze stromen maximaal te benutten.”

 

De juiste stroom op de juiste plek

Bij Looop komen uiteenlopende reststromen samen – uit de AGF-sector, zuivelindustrie, brouwerijen en meer. Elk bijproduct heeft zijn eigen kenmerken en potentie. Frank: “We hebben ons eigen lab waar we monsters analyseren op droge stof, voedingswaarde en GMP-waardigheid. Zo bepalen we welke stroom geschikt is voor welk toepassingsgebied. Samen met kennisinstellingen als Wageningen University & Research, de HAN en Avans Hogeschool zoeken we voortdurend naar nieuwe toepassingen.”

Die toepassingen variëren: wat geschikt is voor vee, is bijvoorbeeld niet altijd geschikt voor pet food – en andersom. Looop fungeert als centrale hub in dat proces. Looop mengt stromen en creëert klant specifieke recepturen. “Wij staan nauw in verbinding met leveranciers, verwerkers, afnemers en kennisinstellingen. Zo verbinden we de schakels in de kringloop en houden we organische bijproducten in beweging.”

 

Smicon: efficiënt verwerken op grote schaal

Om al die reststromen te kunnen verwerken, zijn robuuste en flexibele machines essentieel. Looop verwerkt op jaarbasis tienduizenden tonnen aan organisch materiaal. Daarbij is het belangrijk dat machines snel en onderhoudsvriendelijk zijn.

De samenwerking met Smicon ontstond via een persoonlijke connectie met Tonnie, de voormalige eigenaar. “Smicon begrijpt wat wij nodig hebben. Hun machines zorgen ervoor dat we reststromen efficiënt kunnen voorbewerken tot een homogeen product”, verteld Frank.

Voor de verwerking van de aardappelstoomschillen viel de keuze op de SMIMO15 – een machine waarvan Smicon weet dat deze betrouwbaar is bij dit soort natte, zetmeelrijke bijproducten. Met de SMIMO vermoezer worden organische producten door de rotor verkleind tot een verpompbare moes. Een zeef in de vermoezer zorgt dat het product pas wordt afgevoerd zodra de gewenste grootte is bereikt. "De SMIMO15 wordt al jaren gebruikt voor soortgelijke toepassingen, dus het was logisch om deze ook bij Looop in te zetten," zegt Junior Projectleider Brechje.
 

Blik op de toekomst: insectenteelt en bioplastics

Innovatie zit in het DNA van het bedrijf, en Frank is continu bezig met nieuwe toepassingen en experimenten. Zo werkt Looop aan de verwerking van plantaardig slib – een uitdagende, maar veelbelovende stroom. Ook in de insectensector ziet Frank veel potentieel. Insecten kunnen uitstekend gekweekt worden op reststromen als aardappelstoomschillen, en de eiwitten en vetten die zij leveren zijn multifunctioneel inzetbaar voor verschillende toepassingen.  

Frank’s motto? “Kan niet, bestaat niet.” Die houding zorgt ervoor dat Looop blijft pionieren – zelfs als dat betekent dat er nog geen bestaande markt voor een reststroom is.
 

Uitdagingen en kansen

De markt voor organische reststromen is onvoorspelbaar. Soms is er overproductie, soms zijn stromen tijdelijk niet beschikbaar. “Dat vraagt om flexibiliteit en slimme spreiding van onze afzetmogelijkheden,” aldus Frank. Door voor één stroom meerdere eindproducten te ontwikkelen – zoals veevoer én insectenvoer – blijft Looop wendbaar.

“We zien ook steeds meer start-ups die reststromen zoals bierbostel exploreren,” zegt Frank. “Met ons netwerk, onze kennis en faciliteiten zoals logistiek en opslag ondersteunen we hen daarbij door een totaaloplossing te bieden.”
 

Samen bouwen aan een circulaire toekomst

Looop en Smicon delen een gedeelde missie: reststromen terugbrengen in de keten en verspilling omzetten in waarde. Of het nu gaat om dierenvoer, compost, insecten of biogas – samen maken we de kringloop steeds een stukje completer. Meer weten over de oplossingen van Smicon voor reststroomverwerking? Neem contact met ons op of bekijk onze machines.

 

Brechje: hoe Smicon als partner meebeweegt met de klant

Dankzij de inzet van het hele team – van sales tot service en van techniek tot projectleiding – is bij Looop een installatie neergezet die goed werkt in een onbemande omgeving met complexe stromen. Brechje’s eerste project als projectleider was daarmee niet alleen een mooie start, maar ook een goed voorbeeld van hoe Smicon als partner meebeweegt met de klant – technisch én persoonlijk.

In dit leerzame traject kreeg ze direct te maken met verschillende schakels binnen én buiten het projectteam. Een bijzonder moment was haar eerste zelfstandige bezoek aan de locatie in België, waar ze de montage en inbedrijfstelling van dichtbij meemaakte. “Dat bezoek gaf me een goed beeld van de SMIMO15 installatie én van de werkomgeving van de klant, waardoor ik goed inzicht kreeg in wat er allemaal tegelijk geregeld moet worden voor een succesvolle installatie,” zegt ze.

In nauw overleg is de installatie afgestemd op de dagelijkse praktijk op locatie. Dat bracht een aandachtspunt met zich mee, namelijk dat de verwerkte producten worden opgehaald door chauffeurs zonder tussenkomst van personeel/operators. "Daarom hebben we gekozen voor een servicecontract, zodat Looop verzekerd is van goed onderhoud en een lange levensduur van de machine, zonder daar zelf actief mee bezig te hoeven zijn. Daarnaast hebben we een extra gebruiksinstructie gemaakt voor de installatie," vertelt Brechje.

De grootste uitdaging zat volgens Brechje in de afstemming met alle betrokkenen op locatie. “Ik heb geleerd dat je op sommige zaken weinig invloed hebt, hoe goed je je ook voorbereidt. Dat vraagt om heldere communicatie en snel kunnen schakelen. Soms moet je net een stap extra zetten om het voor iedereen werkbaar te maken – en dat doe je dan ook graag. Deze ervaringen neem ik zeker mee naar het volgende project!”

Deel deze pagina